Torra hus möglar inte – Avfuktning i Stockholm

Posted by in Okategoriserade

Mögel kommer av fuktskador, som kan förebyggas genom att husägaren ser till att det är torrt och rent i alla rum, särskilt vind och krypgrund. Ventilationen i våtutrymmen som badrum och tvättstuga är också viktigt att kontrollera.

Vad är fukt?

Vattenånga som är osynlig för blotta ögat kallas för fukt. Mängden fukt i förhållande till luftens temperatur mäts i RF – relativ fuktighet. Vid 70 % RF utvecklas mögel, som kan vara direkt farligt för hälsan. Det första tecknet på mögel är ofta dålig lukt i hemmet.

Fuktskador kan åtgärdas

Om fuktskador dyker upp i ett hem kan man först tillkalla en besiktningsman eller en professionell fuktsanerare. I de flesta fall sätts då en av två åtgärder in: kylavfuktare eller sorptionsavfuktare. Kylavfuktaren fångar upp luft och kyler ned den så att fukten kondenseras och kan samlas upp i en behållare. Sorptionsavfuktaren är vanligare i ouppvärmda utrymmen, till exempel krypgrunder, och har speciella luftkanaler designade för att suga upp fukt.

Ett tryggt och ombonat hem

Var noga i valet av avfuktare. Ljudnivå, energieffektivitet, hur mycket luft avfuktaren klarar av och var vattnet tar vägen är alla aspekter som bör styra valet, för att undvika fukt- och mögelproblem i framtiden.